ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Ljubav današnjice





Ljubav može opisivati snažan osjećaj kao zadovoljavanje osnovnih emocionalnih potreba, pruža najintenzivniji osjećaj bliskosti. U govoru obično označava međuljudsku ljubav, no ona može označavati ljubav prema državi, cilju, sportu itd. Međuljudska ljubav je odnos između dvije osobe veći od same naklonosti jedne prema drugoj, te je usko vezana s međuljudskim odnosima (ljubav između članova obitelji, prijatelja).


No, što je uistinu ljubav, i da li ona u ovom sadašnjem surovom, iskrivljenom svijetu uopće i postoji?
Postoji itekako, no teško da ćete pronaći onu bezuslovnu ljubav, čistu, iskrenu i nadasve jaču od svega. U teškom vremenu živimo, sa izobiljem izopačenosti, lukavih utrka i težnje ka materijalnom.
Poželiš li i ti, kao i ja čovječe, živjeti u nekadašnjem zlatnom dobu? Slušajući pomno bakine anegdote iz prošlosti, javi mi se osjećaj zavisti, zašto i ja nisam bila dio toga vremena.

Sve što je postojalo tada, vjerujem, egzistira i danas, no u drugačijem obliku, i s pogrešnom svrhom. Ljubav nekad bijaše udaja tvoje bake za čovjeka koji posjeduje antički sat na ruci, i kaput koji nosi, ali i ljubav, tajanstvenost i snagu, koja može svima da prkosi. Nije baki bilo teško hodati kamenolomom s dedom gledajući ga srećno i tražeći koji kamen da grade sebi dom; napraviše dom, podigoše djecu, s još većom ljubavi i žarom nego prije. Stvoriše četiri vrijedne, radosne i mlade ruke za život tako sve.

Kaže baka, ne bi joj ništa teško, pa čak i ne uzdahnu radeći i muške poslove, jer kako kaže zaklela se na ljubav, podršku i razumijevanje i u dobru i u zlu. Kako da ne zavidite baki, kada uputite vidike na današnjicu, i ljubav koje gotovo i nema?

 Ljubav danas tako brzo iščezne, lapi kao neki jeftini parfem, ne ostavljajući nikakvog traga za sobom. U ovome surovom i tamnom svijetu sve postade tako lažno, kopirano, isprekidano i neupotrebljivo. Jedina društvena igra postade utrka, koja nosi naziv “lukavo i modernistički”, a osvajači staju na tron, ne shvatajući da su ustavri osvojili veliko NIŠTA. Jadni su ti ljudi, koji u svom životu imaju sve, ali nemaju što za izgubiti.

Kada pogledate numerički rekli bi da danas ljubav cvjeta jer je broj sklopljenih brakova jako veliki, no procenat onih u raspadu duplo, procenat lažnih prijateljstava je veliki naspram onih iskrenih i srčanih. Šta se dešava sa ljudima???

Novac, moć i gvožđurija su na tronu, a ljubav i poštovanje bačeno u bunar. Niko i ne pokušava iz bunara ga vratiti, jer je lakše drugima se prikloniti. Nekada za djevojku bijaše dovoljna izjava ljubavi svog dragog i njegov zaljubljeni pogled, kao i poštovanje, no danas nije lako biti ni dragi, a mnogi to i ne žele, reklo bi se s razlogom.

Današnji dragi mora da imati u posjedu kamenu kulu, gvožđuriju skupocjenu ispred kule, mora imati na odjeći kojekakve oznake i nadasve puniti finansijski fond svojoj dragoj, zar je lako??? No, draga biti, vjerujem da je lako. Ustaneš, majka kafu ti spremi, odeš malo na manikuru, pedikuru, kupiš koju dobru kopiju nekog poznatog branda da zadiviš dragog i zavidne prijateljice, odeš na frizuru, i čekaš dragog da te vodi na mjesto gdje ćeš morati da imaš šljokice, jer ipak sve vrvi od fotografa… kako krasno o da…;)

No gdje je tu emocija? Ima je, da, ali prema skupocjenom automobilu i bajnim cipelama, žalost nadasve. Zašto svi pokušavaju biti neko drugi, žude za tuđim, i prije no što analiziraju sebe i ono što imaju ili ne.

Današnje vrijeme po mom je vrijeme brojki, bitno je imati više novca, veći broj “prijatelja”, više pari cipela i veći broj lažnih umjetnih osmjeha. Pitam se da li ću uistinu biti srećnija sa više novca, više prijatelja, cipela…

Ne, naravno da neću, novac mi nije potreban da bih sa svojim dragim svila gnijezdo sreće zadržavajući se u njegovom jakom zagrljaju i doživljavajući najveću ljubav, nisu mi potrebne Selma, Belma, Elma, kada sam srećna imajući Almu i Mirelu, lako zar ne. Imati jedne cipele i s njima koračati ispravnim putem bolje je nego ići po više staza i mjenjati ih.


Ljudi, volite se onom iskrenom i jakom spregom zvanom veličanstvena LJUBAV, jer imati nju čini vas kraljem ili kraljicom. Kada pronađete ljubav, ne odbacujte je lako, jer sve što vrijedi zato se i boriti. Ne dižite ruke na prvoj prepreci već budite jači i savladajte je.

 Volite se, poštujte i pružajte razumjevanje jedni drugima, jer biti sretan u kućici od pruća i lažno nasmijan u kuli je razlika velika.


Želim vam da što prije pronađete svoje ljubavi, a oni koji ih već imaju neka ih čuvaju i uzgajaju, kao i sve iskrene osmjehe, dodire, nježnosti i osjećanja… Jer možete imati ostale sfere u životu ispunjene, no ako nema LJUBAVI, nema u biti ni vas… a ja živim za njega i nas…<3

Vračo Arijana

Nema komentara:

Objavi komentar